-->
Antalya, Turkey
Dil Seçeneği
Sosyal Medyada Takip Edin
Tedavi

Leke Tedavisi

Leke tedavisinin planlanmasında en önemli nokta lekenin tipinin belirlenmesidir. Farklı çeşitte lekeler için farklı tedavi yöntemleri ve takip planlanmalıdır.

Image link

En Sık Görülen Cilt Lekesi Nedenleri Nelerdir?

  • Çil: Genellikle açık tenli kişilerde izlenir, güneşle karşılaşma sonrası çocukluk ya da geç bebeklik döneminde başlayabilir. Yaz aylarında rengi koyulaşır. Sınırları belirgin, minik, ciltten kabarık olmayan açık kahve-kızıl renk değişiklikleridir. Yüzde sırtta, omuzlarda ve dudaklarda görülebilir. Tedavisinde genellikle hızlı iyileşme süresi avantajı nedeniyle IPL/BBL tedavileri tercih edilir. 
  • Solar Lentigo: Yıllar içerisinde, sürekli ya da aralıklı yoğun ultraviyole maruziyeti sonrası gelişir. Genellikle cilt yaşlanması ile birliktedir. Çillerden daha geniş, birbiri ile birleşme eğiliminde olan, açık ya da koyu kahve renkli renk değişiklikleridir.  Sıklıkla yüzde ve el üzerinde izlenir. Tedavisinde genellikle Q-switch NDYAG lazerIPL/BBLfraksiyonel lazer ya da kimyasal peeling tedavileri tercih edilir. 
  • Post-enflamatuar Hiperpigmentasyon: Ciltte iltihap, yangı (enflamasyon) ya da travma sonrasında, iyileşme sırasında cilde renk veren “melanin” pigmentinin artışına bağlı olarak gelişir. Sınırları çok net olmayan, dağınık, açık-koyu kahverengi, grimsi renk koyulaşması alanları olarak izlenir. Sivilce, ilaç reaksiyonu, yara iyileşmesi, yanık sonrasında sıkça görülebilir. Daha koyu tenli kişilerde tedavisi daha zorludur. Tedavisinde leke açıcı etkili ilaçlar, kimyasal peelingler, leke mezoterapileri, Q switch NDYAG lazer tedavileri sıklıkla tercih edilir. 
  • Melazma: Genellikle kadınlarda rastlanan, halk arasında gebelik maskesi olarak bilinen cilt hastalığıdır. Ultraviyole, hamilelik, doğum kontrol ilaçları, hormonal hastalıklar, bazı tedavi ve ilaçlara bağlı olarak gelişebilir. Genellikle genetik yatkınlık ve aile öyküsü mevcuttur. Düzensiz sınırlı, dağınık, kahverengi – gri renk artışı alanları olarak izlenir. Muayene sırasında yapılan Wood ışığı muayenesi melazmanın yerleşim seviyesi hakkında fikir verir.
Konsültasyon ve kişisel bir tedavi planı için randevu alın!

Leke Muayenesi Nasıl Yapılır?

Dermatoloji muayeneniz sırasında cildiniz Wood ışığı ve dermoskopi cihazı ile incelenir, gerekli görüldüğünde cildinizden tanı amaçlı deri örnekleri alınır, gerekli durumlarda bazı kan tetkikleri istenebilir.  Leke tedavisinde tanı koyulduktan sonra, hekiminiz;

Renk açıcı ve leke oluşumunu azaltıcı ilaçlar reçete edebilir.
Ciltte üst tabakalarda soyulma prensibi ile etki eden kimyasal peeling uygulamalarını planlayabilir.
Ciltte kontrollü bir soyulma aşamasını takiben yeni leke oluşumunu önlemeye yardımcı ev devam tedavileri içeren enzimatik peeling (cosmelan/dermamelan vb) tedavilerini planlayabilir.
1064 nm dalga boylu Q switch NDYAG lazer seansları ile derin yerleşimli pigment miktarını azaltarak cilt tonunda dengelenme amaçlayabilir.
Yüzeyel güneş lekeleri için 532 nm dalga boylu KTP modu (Q switch NDYAG lazer) ya da IPL/BBL tedavi seansları planlayabilir.
Damarsal yapıların eşlik ettiği güneş hasarı (Civatte Poikiloderması) ya da melazma tipindeki leke mevcutsa, kahverengi renk artışını azaltan diğer tedaviler ile kombine edilerek IPL/BBL tedavi seansları planlayabilir.
Traneksemik asit, C vitamini, süksinik asit gibi renk üretimini azaltan etken maddelerin cilt altına ince iğneler ile enjekte edildiği leke mezoterapisi tedavisi seanslarını planlayabilir.
Birkaç tedavinin bir arada olduğu kombinasyon protokolleri planlanabilir.

Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha Az Rastlanan Leke Nedenleri Neler Olabilir?

Daha az sıklıkla; liken planus pigmentozus, ilaçlara bağlı hiperpigmentasyon, maküler amiloidoz, Riehl melanozu, eritema diskronikum perstans, mastozitoz, ota nevüs, mikozis fungoides, diskeratozis konjenita, Dowling-Degos, inkontinensiya pigmenti gibi hastalıklar da ciltte koyu renk değişikliğine yol açabilir. 

Bunların yanı sıra, B12 ve folik asit eksikliği, Addison hastalığı, Hipertiroidi, insülin direnci gibi durumlar da ciltte bölgesel ya da yaygın, koyu renk değişikliğine neden olabilir. 

Lazerle Leke Tedavisi Kesin Çözüm Müdür? 

Pek çok leke tipi için lazer ya da diğer tedavi yöntemleri için “kesin çözüm” iddia etmek mümkün değildir. Cilde renk veren hücrelerin varlığı devam ettiği sürece lekelerin tekrarlama riski maalesef mevcuttur. Tedavide amaç lekenin belirginliğini olabilecek en yüksek oranda azaltıp sonrasında da tekrar etmesini önlemeye çalışmaktır.

Tüm tedavilerden sonra güneşten korunmaya mutlaka devam edilmelidir.