Sedef Hastalığı (Psöriyazis)
Ailede anne, baba, kardeş, büyük anne veya dedelerde sedef hastalığı var ise sedef hastalığının görülme ihtimali daha yüksektir.



Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı, ciltte kızarık bir zemin üzerinde sedef renginde kalın kabuklu yamalarla seyreden kronik (süreğen) bir cilt hastalığıdır. Hastalık yaşam boyu alevlenme ve hastalığın sakin (görünmez) olduğu dönemler ile seyreder. Bazı hastalarda cilt hastalığının yanı sıra eklemlerde de hastalık (Psöriyatik Artrit) görülebilir.
Sedef Hastalığı Neden Oluşur?
Sedef hastalığı genetik bir yatkınlık zemininde ortaya çıkar. Sigara kullanımı, enfeksiyonlar, stres, kötü beslenme, bazı ilaçların kullanımı gibi faktörlerin hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Sedef Hastalığı Nasıl Görünür?
Genellikle diz ve dirsek dış yüzlerinde olmak üzere tüm vücutta cildin herhangi bir bölgesinde kuru, kalın, ciltten kabarık yamalar şeklinde görünür. Bu yamalar genellikle kızarık ve üzeri sedef rengi kabukla kaplıdır. Kabukların kalınlığı bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Avuç içi, ayak tabanı gibi bölgelerde kalın, koltuk altı, kasık kıvrımı, genital bölge gibi alanlarda ise daha ince olabilir. Farklı cilt renklerinde döküntüler farklı renklerde görünebilir.
Sedef hastalığının tipi, yerleşim bölgesi, süresi ve yaygınlığına göre görünümü değişebilir.
Sedef Hastalığının (Psöriyazis) Tipleri Nelerdir?
Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?
Ailede anne, baba, kardeş, büyük anne veya dedelerde sedef hastalığı var ise sedef hastalığının görülme ihtimali daha yüksektir.
Genetik yatkınlık zemininde stres, enfeksiyonlar, sigara kullanımı, güneş yanığı, cilt yaralanması, yoğun alkol kullanımı, kötü beslenme gibi faktörler sedef hastalığının gelişimini tetikleyebilir.
Sedef Hastalığı Hangi Yaşta Ortaya Çıkar?
Sedef hastalığı her yaşta görülebilir. Genellikle ilk ortaya çıkışı 20-30 yaşlar arasındadır ancak yeni doğan bebeklik döneminde erken başlangıçlı ya da 60 yaş sonrası geç başlangıçlı tipleri görülebilir.
Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. El sıkışma, aynı havuza girme, cinsel ilişki gibi temaslar ile sedef bulaşmaz.
Çocuklarda Sedef Hastalığı Görülür mü?
Çocuklarda da sedef hastalığı gelişebilir. Yeni doğan döneminde, erken geç çocukluk ya da ergenlik çağında ortaya çıkabilir. Çocuklarda genellikle guttat psöriyazis tipi görülse de tüm diğer tipler çocuk hastalarda da izlenebilir.
Sedef Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Sedef hastalığının tedavisinde hastanın yaşı, cinsiyeti, hastalığın yaygınlığı, tipi, şiddeti, süresi, hastanın diğer ek hastalıkları, kullanmakta olduğu ilaçlar, sedef hastalığı için daha önce kullanmış olduğu ilaçlar, hastanın sosyal alışkanlıkları, sedefin hastada yarattığı yaşam kalitesi kaybı, eklem tutulumu varlığı gibi pek çok değişken değerlendirilerek bir tedavi planı oluşturulur.
Bu değişkenler göz önünde bulundurularak krem formunda sürülerek uygulanan ilaçlar, ışık tedavileri, ağızdan hap şeklinde alınan ilaçlar ya da enjeksiyon formunda tedaviler başlanabilir. Tedavi dermatoloji uzmanı tarafından başlanır ve takip edilir.