fbpx

FRAKSİYONEL KARBONDİOKSİT LAZER

Karbondioksit lazer 10600 nanometre dalga boyunda ışın demetleri ile ciltte yenilenme sağlayan ve çeşitli cilt hastalık ve durumlarının tedavisinde kullanılan bir lazer sistemidir. Karbondioksit lazer hedeflenen dokuyu ortadan kaldırır ya da tedavi ederken çevredeki sağlam dokuya en az ısı hasarını vererek kontrollü bir şekilde çalışma olanağı sağlar. 

Karbondioksit Lazer İle Hangi Durumlar Tedavi Edilebilir?

  • Deri tümörleri
  • Yara izleri
  • Sivilce izleri
  • Cilt çatlakları
  • Güneş hasarı
  • Siğiller
  • Bazı doğumsal benler
  • Kırışıklıklar
  • Geniş gözenekler
  • Rinofima (Burunda genişlemiş yağ bezleri sonucu oluşan görünüm) karbondioksit lazer ile tedavi edilebilen durumlardır.

Karbondioksit Lazer Nasıl Uygulanır?

Genellikle klinik ortamında, anestezi gereksinimi olmadan ya da işlem yapılacak alanın derinliğine göre krem anestezisi, soğuk anestezisi veya enjeksiyon anestezisi ile uygulanabilir. Çok derin ve geniş alanı etkileyen tedavilerde nadir de olsa genel anestezi – sedasyon uygulanabilir.

İşlem sırasında hedeflenen tedavi moduna göre ciltte değişik yoğunlukta minik noktasal kabuklanmalar izlenebilir. Bu kabuklu alanlar lazer ışınlarının kontrollü bir şekilde oluşturduğu cilt hasarı bölgeleridir. Çevredeki sağlam doku alanları bu bölgenin iyileşmesini sağlarken aynı zamanda ciltte yenilenme ve sıkılaşma da sağlanır. 

Karbondioksit Lazer Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşlemden sonra doktorunuz uygun yara bakım ürünlerini ve güneş koruyucunuzu uygular. Sonrasında en az 3-4 hafta süreyle güneşten korunmaya dikkat edilmeli, işlem sonrası reçete edilen, iyileşme hızlandırıcı krem/merhemler size tarif edilen şekilde ve sürede kullanılmalıdır. Genellikle iyileşme yaklaşık 2-3 hafta sürer. İyileşme sonrası yeni kolajen oluşumunun tamamlanması yaklaşık 3-6 ay daha devam eder. 

Yara kabukları iyileşene kadar makyaj yapılmaması önerilir, kabukların kaybolup yerini kızarıklığın aldığı dönemde su bazlı kapatıcı makyaj yapılabilir. Kırmızı – pembe rengi nötrlemek amacı ile yeşil pigment içeren ürünlerin kullanılması yardımcı olabilir. İşlem sonrası kızarıklık görünümü genellikle birkaç ay içerisinde geriler. Bazı durumlarda, özellikle beyaz tenli kişilerde bu kızarıklık 4-6 sürebilir. 

Özellikle koyu tenli kişilerde daha fazla olmak üzere işlemden sonra ciltte koyulaşma (leke / hiperpigmentasyon) riski mevcuttur. Leke oluşumuna yatkınlığı olan kişilerde işlemden önce ve sonra leke açıcı krem ve tedaviler de iyileşme süresince kullanılabilir. 

Karbondioksit Lazer Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

İşlem yapılan bölgede cilt renginden koyu renk değişikliği (hiperpigmentasyon) ya da cilt renginden açık renk değişikliği (hipopigmentasyon) izlenebilir. Krem tedavileri ile bu değişiklikler genellikle tedavi edilebilir, maalesef hipopigmentasyon kalıcı olabilmektedir.

İşlem sonrası iyileşme süresinde “milyum” adı verilen küçük keratin kistleri gelişebilir. Bu kistler dermatoloğunuz tarafından kolaylıkla boşaltılabilir. 

İşlem sonrası sivilceye yatkınlığı olan kişilerde geçici akne atakları izlenebilir, kısa süreli akne tedavisi ihtiyacı olabilir. 

İşlem sonrası deri bütünlüğünün bozulması cildin dış etkenlere karşı savunmasını düşürür, bakteriyel enfeksiyonlara kolaylık sağlayabilir. Doktorunuz gerekli durumlarda krem formunda ya da ağızdan antibiyotik tedavileri planlayabilir. 

Daha önce uçuk geçirmiş kişilerde eğer tedavi edilen bölge daha önce uçuğun geçirildiği bölge ise bu bölgede uçuk atakları görülebilir. Hekiminiz uçuk öykünüz varsa tedavi sonrası uçuk baskılayıcı bir tedavi planlayabilir. 

Karbondioksit Lazer Tedavisi Kaç Seans Uygulanmalıdır?

Tedavi seans sayısı ihtiyacı ve seans aralıkları kişiye ve tedavi edilecek duruma göre özel olarak belirlenir. 

Muayene randevusu oluşturmak ya da detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. 

RANDEVU AL