Beni Ara - 0542 762 91 19
Melazma Nedir?
Melazma sıklıkla kadınlarda görülen, cildin güneş gören bölgelerinde, düzensiz sınırlı koyu renkli lekeler şeklinde karşımıza çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Melazma genellikle yanaklar, burun , dudak üzeri ve alın bölgesinde izlenir. Deriye renk veren koyu renkli pigmentin yerleştiği deri tabakasına göre melazma yüzeyel, derin veya her ikisinin bir arada bulunduğu miks tipler olarak ayrılır. Yüzeyel melazma tedaviye daha hızlı yanıt verebilirken derin yerleşimli melazmada tedavi çok sabır gerektirmektedir.
Melazmanın gerçek nedeni bilinmemekle birlikte deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin aşırı miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmeleri sonucunda oluşur. Genetik yatkınlığı olan, ailede de melazması olan bireylerde, güneş ışınlarına çok yoğun maruz kalanlarda, gebelik sonrasında, tiroid hastalıkları olanlarda, doğum kontrol hapları gibi hormon içeren ilaç kullananlarda melasma daha sık gözlenir. Yapılan çalışmalar melazmanın bulunduğu deri bölgelerinde cildin yaşlanma bulgularının da artmış olarak izlendiği gösterilmiştir. Yani melazma hızlanmış bir cilt yaşlanması olarak da kabul edilebilmektedir.
Kozmetik ürünler, bazı makyaj malzemeleri, kolonya, parfümler, sabun ve nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler de özellikle güneşle teması takiben, yatkınlığı olan kişilerde benzer lekelenmelere yok açabilir.
Melazma tedavisinin başlangıcında güneşten korunma alışkanlığının bir ömür devam ettirilmesi gerekliği iyi anlaşılmalıdır. Çünkü Ultraviyole, görünür ışık ve infrared dalga boylarında güneş ışınları bu lekeleri koyulaştırabilir. Hem güneş koruycu kremler ile hem de çok yoğun güneş maruziyeti oluşturabilecek saatlerde gölgeleri tercih ederek güneşten korunmak tedavinin temel taşıdır.
Güneş koruyucular hem UVA hem de UVB, hem görünür ışık hem de infrared koruması içermelidir.
Melazma tedavisi dermatoloğunuzla birlikte çıkacağınız uzun bir yolculuktur. Hem hasta için hem de hekim için sabır ve aceleci olmamak, çok agresif davranışlardan kaçınmak önemlidir. Leke özellikle yaz aylarında tekrar kendini gösterebilir, leke belirginliklerin başladığının fark edilmesi ümitsizliğe yol açmamalıdır, sabırla tedaviye ve koruyucu önlemlere devam edilmelidir.
Tekrar tekrar vurgulamak isteriz ki tedavinin temeli güneşten korunmaktır. Bunun yanısıra doktorunuz cildinize ve lekenize uygun leke kremleri, ağızdan alınan ilaçlar, kimyasal peelingler, enzimatik peelingler, leke mezoterapileri, lazer tedavilerinden bir veya birkaçı ile birlikte bir tedavi protokolü belirleyebilir.
Leke tedavisi öncesi hasta mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Tedavide tercih edilecek yöntem veya yöntemler, uygulama sıklık ve seans sayısı kişiye özel olarak muayene sonrasında belirlenir.
Muayene randevusu oluşturmak ve merak ettiklerinizi danışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.