Yenidoğan bebek nasıl yıkanır?
Birçok ebeveyn için eve bir bebek getirmek hayatın en mutlu ve heyecan verici zamanlarından biridir. Ancak, bu anlar aynı zamanda bazı ufak kaygılar, endişeleri de bir arada getirebilir. Özellikle de bu küçük, narin, kırılgan insanı banyo yaptırma düşüncesi hele de ilk bebek tecrübesi olanlar için büyük bir endişe yaratır.
Neyse ki, biraz pratikle bebeğinizi yıkamak aslınsa basittir.
Yenidoğan Bebek Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?
Her bez değişiminde bez bölgesi iyice temizlendiği sürece haftada iki ila üç kez yapılması yeterlidir.
Göbek bağı düşmeden banyo yapılır mı?
Göbek bağı düşmeden bebek nasıl yıkanır?
Akılda tutulması gereken ilk şey, bebeğinizin göbek bağı düşüp iyileşene kadar sünger banyolarıyla başlamaktır.
Yenidoğan bebeğinize sünger banyosu yapmak için şu ipuçlarını takip edebilirsiniz:
1- Malzemeleri toplayın. Bir kase ılık suya, bir el bezine ve yumuşak, kokusuz bir bebek sabununa ihtiyacınız olacak.
2- Bebeğinizi rahat, düz bir yüzeye yatırın. Bebeğinizi bir havluya sararak ve vücudunun sadece aktif olarak yıkadığınız kısmını açığa çıkararak sıcak tutun. Güvenliğiniz için bir eliniz her zaman bebeğinizin üzerinde olsun.
3-Bebeğinizin kafasıyla başlayın. Bezi ılık su dolu leğene batırın ve bebeğinizin yüzünü ve saç derisini nazikçe silin. Bebeğin yumuşak noktalarını nazikçe temizlemek güvenlidir. Boyun ve kulak arkalarındaki katlantı yerlerini ve olukları temizlemeyi unutmayın.
4- Vücudun geri kalanını temizleyin. Bebek sabununu su kabına ekleyin ve bezi kullanarak bebeğinizin vücudunun geri kalanını nazikçe yıkayın. Her alanı temizledikten sonra sabunun tamamını duruladığınızdan emin olun.
Göbek bağı düştükten sonra banyo nasıl yapılır?
Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra, geleneksel banyoya geçebilirsini. Ancak yavaş başlayın; Bebeğiniz geleneksel banyodan pek hoşlanmadıysa bir hafta veya daha uzun süre sünger banyosu yöntemine geri dönün.
Bebeğinizi geleneksel şekilde yıkarken şunlara dikkat edebilirsiniz:
1-Önceden hazırlanın. Bebeğinizi nerede yıkayacağınıza karar verin, işi kolaylaştırabilecek bir yıkama küveti ayarlayabilirsiniz. Bir yıkama bezi, hafif, kokusuz bir bebek sabunu ve bebeğinizin saçı varsa bir bebek şampuanı alın.
2-Bebeğinizi suya koyun. Öncelikle bebeğinizin banyosunu ılık suyla doldurun. Çok sıcak olmadığından emin olmak için bileğinizin iç kısmındaki suyun sıcaklığını test edin. Ardından, önce ayakları olmak üzere bebeğinizi yavaşça suya yönlendirin. Bebeğinizin vücudunun çoğu suyun üzerinde olmalıdır, bu nedenle ısınmak için ara sıra bebeğinizin vücuduna ılık su dökün.
3-Bebeğinizin kafasıyla başlayın. Bebeğinizin yüzünü ve saç derisini nazikçe yıkamak için bezi kullanın. Bebeğinizin saçını temizlemek için haftada bir veya iki kez bebek şampuanı kullanın.
4-Vücudun geri kalanını temizleyin. Bebeğinizin vücudunun geri kalanını nazikçe temizlemek için bez ve bebek sabunu kullanın. Bebeğinizin el ve ayak parmaklarının arasını temizlemeyi unutmayın. Her alanı temizledikten sonra sabunun tamamını duruladığınızdan emin olun.
5-Banyodan sonra bebeğinizi hemen ısınması için bir havluya sarın. Banyodan sonra bebeğinizin cildinin kuru olduğunu fark ederseniz, kokusuz bir nemlendirici uygulayın veya bebeğinize daha az banyo yaptırmayı düşünün.
Bebeğinizin cildi ile ilgili endişeleriniz ve merak ettikleriniz için dermatoloğunuza danışın.