Güneş lekelerine, hiperpigmentasyona ve melazmaya yatkın ciltler için yaz ayları leke artışı açısından en riskli dönemlerdir.
Güneş, artan çevre sıcaklığı ve açık alanlarda daha çok vakit geçirmek güneş lekelerinin artışını kolaylaştırıyor.
Kış aylarında leke tedavilerine başlayanlar ve kat ettikleri yolu korumak isteyenler ya da henüz leke tedavisine başlamamış ancak yaz aylarında lekelerin artışını önlemek isteyenler için birkaç öneri.
YAZ CİLT BAKIM RUTİNİNDE ALTIN KURALLAR
- Hidrokinon kullanımından kaçının. Hidrokinon, lekeye neden olan “melanin” pigmentinin üretimini sağlayan enzimi basklıyarak çalışan bir “tirozinaz inhibitörü”dür. Leke tedavilerinde sıklıkla kullandığımız etken maddelerden birisi olan hidrokinonun yaz aylarında kullanılması oldukça risklidir. Hidrokinon kullanımı lekenizi daha da koyulaştırma riski taşır ve bu risk yaz aylarında çok daha yüksektir. Alfa arbutin, kojik asit ve azelaik asit gibi tirozinaz inhibitörlerini yaz aylarında kullanabilirsiniz.
- Yaz aylarında günlük rutininizdeki AHA (alfa hidroksi asitler) gibi asitleri azaltın, kimyasal peelinglerden kaçının, enzimatik peelinglere yönelebilirsiniz.
- Leke izlenen ciltte aslında yaşlanma bulguları ve güneş hasarı da yüksektir. Cilt bariyerini yeniden oluşturmak ve onarmak için vitaminlere, aminoistlere ve antioksidanlara ihtiyaç duyar. Resveratrol, Ferulik asit, C vitamini, Niasinamid, gibi vitamin ve antioksidanları cilt rutininize ekleyebilirsiniz. Hyalüronik asit ve vitaminlerden oluşan mezoterapilerden de fayda görebilirsiniz.
- Cilt bariyerinizi koruyun ve cildinizi nemli tutun. Kuru cilt güneş hasarına daha yatkındır!
- UV korumalı şapka ve koruyucu giysiler tercih edin.
- Melasma fiziksel aktiviteler sırasında artan vücut içi sıcaklığından da etkilenebilir. Bu nedenle egzersiz sırasında serin nemli bir havlu ile ara ara kompres ile ısı artışını önlemek faydalı olacaktır.
- Mümkünse çinko oksit, titanium dioksit ve demir oksit gibi mineral filtreli ve tinted (kapatıcı) içerikli güneş koruyucuları tercih edin
- Mavi ışık: Son zamanlarda telefon, bilgisayar ekranı gibi yüzeylerden yansıyan yüksek enerjili mavi ışık, yaşlanma bulguları ve leke gelişiminden sorumlu tutulmaya başlandı. Bu nedenle güneş koruyucular gece yatana kadar kullanılması faydalı olabilir.
- Q -Switch ND YAG lazerler yaz aylarında ton dengeleme ve leke baskılama açısından tedaviye destek olabilir.
AKTİF İÇERİKLER:
Alfa Arbutin: Ayı üzümü yapraklarından elde edilen bu bitki, güçlü tirozinaz önleyici özelliklere sahiptir.
Kojik Asit: Bu doğal asit, ciltteki lekeli bölgeleri aydınlatmak ve leketi hafifletmek isteyenler arasında oldukça popülerdir. Japon mantarlarından veya pirinç şarabı üretimi sırasında bir yan ürünü olarak elde edilir, oldukça havalı ☺
Azeleik Asit: İltihap yatıştırıcı etkisinin yanında tirozinaz enzimini baskılayarak leke oluşumunu da azaltır, melasma tedavilerini destekler. Rosacea ve akne hastalığında da kullanılabilir.
Resveratrol: Antioksidan özellikleri nedeniyle iyi bilinen resveratrol üzümden elde edilmektedir. Son çalışmalar antioksidan etkilerinin yanında leke üretimini azaltıcı etkilerini de göstermiştir. Melazma ile mücadele edenler için önemli bir antiaging etken maddedir.
Ferulik asit: UV hasarı önleyici ve melanin üretimini azaltıcı etkileri gösterilmeye başlanan bir antioksidan moleküldür. C ve E vitaminleri ile kombine formülasyonları leke tedavilerinde kullanılabilir.
C vitamini: Kollajen kaybını ve fotoyaşlanmayı önlerken leke oluşumunu da azaltıcı etkileri olan C vitamini aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Havasız ve ışığa dirençli kaplarda saklanmalıdır aksi takdirde formülasyonları hızlıca bozulabilir ve fayda görülemez. Hassas ciltlerde batma, yanma, kızarıklık gibi problemler görülebilir.
Niasinamid: Melanositlerde üretilen melaninin keratinosit hücrelerine taşınımını engelleyerek leke oluşumunu engellemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Tek başına leke açıcı etkileri çok kuvvetli olmasa da diğer etken maddelerin etkinliğini arttırırken, deri bariyerini iyileştirir ve kolaylıkla tolere edilebilir.