Siyah kıllı dil, genellikle sigara kullanan, kötü ağız hijyenine sahip, bağışıklık sistemi baskılanmış ya da ağız temizliğini kısıtlayan tıbbi bir rahatsızlığı olan kişilerde görülen, dil orta arka kısmında koyu renk değişikliği ve kalınlaşma şeklinde görülen bir durumdur.
Siyah kıllı dil kimlerde görülür?
Siyah kıllı dil genellikle;
- Sigara kullanan kişilerde
- Ağız hijyen bozukluğu olan kişilerde
- Okside edici ağız yıkama sularının yoğun kullanımında
- Ağız kuruluğu olan kişilerde
- Dişleri olmayan kişilerde
- Yoğun alkol kullanımında
- HIV pozitif hastalarda
- Antibiyotik kullanımı sonrasında
- Sıvı – püre gıdalar ile beslenenlerde
- Bazı antipsikotik ilaçlara bağlı olarak görülür.
Siyah kıllı dil nasıl oluşur?
“Kıllı dil” olarak tarif edilen yapı aslında uzamış ve kalınlaşmış dil tomurcuklarını ifade eder. Bu durum dil tomurcukları üzerindeki ölü dokunun uzaklaştırılamamasından kaynaklanır. Siyah görünüm ise “porfirin” üreten bakteri veya mantarların bu bölgede çoğalması nedeniyle ortaya çıkar.
Siyah kıllı dil nasıl tedavi edilir?
Tedavide ilk aşama siyah kıllı dil oluşumuna neden olan faktörleri kontrol altına almak ve iyi ağız hijyeni sağlamaktır.
Bunun için diş ya da dil fırçası ile günlük fırçalama ile ölü dokuların uzaklaştırılması kolaylaştırılabilir. Karbonatlı su ile dil temizliği yapılabilir. Sigara kullanımı mevcutsa bırakılmalı, okside edici ağız yıkama suları sık kullanılıyorsa ara verilmelidir.
Bunlara rağmen devam eden durumlarda hekim kontrolünde topikal ya da sistemik retinoidler, üre solüsyonları, triklorik asit ya da salisilik asit solüsyonlar tedavi amaçlı kullanılabilir.
Dirençli durumlarda karbondioksit lazer ya da elektrokoterizasyon uygulanabilecek alternatif tedavi yöntemleri arasındadır.