fbpx

zona-tedavisi

 

Zona nedir?

Zona, vücudun tek bir yarısında, sınırlı bir bölgeyi kuşak tarzında sarma eğiliminde olan, kızarık bir alan üzerine yan yana su toplayan yaraların izlendiği, çoğu zaman şiddetli bir ağrının eşlik ettiği döküntülü bir hastalıktır. 

Zona Neden Olur?

Suçiçeği geçirdiğimizde, buna neden olan virüs hala vücudumuzun içindedir. Su çiçeği iyileştiğinde, virüs cildimizden sinirlerimize geçerek sinir kökünde uyku evresine geçer.

Bu virüs bağışık sisteminin baskılandığı ya da yoğun stres ve üzüntünün yaşandığı bir zaman cildimize geri dönerse suçiçeği yerine zona döküntülerine yol açar.

Zona geçiren çoğu kişide ağrılı, tek taraflı, su toplayan yaraların izlendiği bir döküntü görülür

Zona Bulaşıcı mı?

Evet, ama kimseye direkt zona hastalığını bulaştırmazsınız. Zona hastalığı sırasında görülen sulantılı yaralar ile Varicella Zoster virüsünü temas yolu ile yayabilirsiniz. Bu virüs, su çiçeği geçirmemiş ya da su çiçeği aşısı olmamış birine bulaşırsa, kişi su çiçeği enfeksiyonu olabilir.

Zona Tedavisinde Erken Davranılmalıdır

 Zona hastalığınız varsa, döküntünün ortaya çıkmasından sonraki 2 ila 3 gün içinde reçeteli ilaçlara başlamak hastalığı daha kolay ve kısa sürede geçirmenize yardımcı olır

Döküntü kaybolduktan sonra aylar veya yıllar boyunca devam edebilen ağrı olan postherpetik nevralji adı verilen bir durum gelişebilir. Erken tedavi bu durumun gelişme riskini azaltır. 

Döküntü 2 veya 3 günden uzun süredir varsa dahi bir doktora görünmek yine de önemlidir. Zona, uzun süreli ağrıların yanı sıra başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Örneğin, göz çevresinde zona döküntüsü oluştuğunda, görüşünüzü etkileyebilir. Tedavi, görme duyunuzu korumaya yardımcı olur. 

Zona olan kişilerde nadiren zatürre, işitme kaybı veya beyin dokusunun iltihabına neden olan bir hastalık (ensefalit) gelişir. Tedavi alabilmeniz için bunların belirtilerini erkenden tespit etmek de çok önemlidir.

Doktorunuzdan  “herpes zoster” tıbbi terimini duyabilirsiniz. Bu, zona hastalığının tıbbi adıdır.

Zona ve su çiçeği hastalığına neden olan virüse varicella-zoster virüsü denir.

Her yıl milyonlarca kişi zona hastalığına yakalanıyor. Bu insanların çoğu, su çiçeği geçirdiklerini hatırlamadıkları için zona olduklarını öğrendiklerinde şaşırıyorlar. Suçiçeği çok hafif geçirilmiş ya da hatırlayamayacak kadar küçükken geçirilmiş olabilir. 

Suçiçeği geçiren herkes zona hastalığı geçirebilir.

Su çiçeği aşısı olup su çiçeği geçirmeyenlerde bile zona geçirme riski düşük de olsa mevcuttur, bu gruptaki hastalarda genellikle hafif ve kaşıntılı döküntüler izlenir, şiddetli ağrı genellikle görülmez

Zona genellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde geliştiğinden, CDC 50 yaş ve üzerindeki her sağlıklı yetişkinin rekombinant zoster aşısı olmasını önermektedir. Henüz bu aşı ülkemizde uygulanmamaktadır.

Zona bulaşıcıdır

Zona aşısı olmak, başkalarına bulaştırma riskinizi de büyük ölçüde azaltabilir. Zona kabarcıklarınız olsa da virüsü başkalarına bulaştırabilirsiniz.

Kimseye direkt zona bulaştıramazsınız; ancak suçiçeği geçirmemiş biri zona geçiren birinden su çiçeği alabilir. Su çiçeği aşısı olan herkesin su çiçeği geliştirme riski çok daha azdır.

Zona kabarcıklarınız varken bulaşıcı olduğunuz için, döküntüleri kapalı tutmak ve hastalık için hassas kişilerde  uzak durmak son derece önemlidir. Bunlar

  • Hamile kadınlar
  • 12 aydan küçük bebekler
  • Özellikle kanser veya AIDS ile hasta olan herkes
  • Suçiçeği geçirmemiş herkes 

su çiçeği enfeksiyonu açısından riskli gruptaki bireylerdir. Bu kişiler ile temas izolasyonu sağlanması önemlidir (döküntülerle direkt temas etmemeli, sık el yıkayarak bulaş riski azaltılmalıdır)

Muayene randevusu oluşturmak ve merak ettiklerinizi danışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İLETİŞİME GEÇ

RANDEVU AL