Beni Ara - 0542 762 91 19
Uçuk Nedir?
Uçuk, Herpes simpleks virüsünün neden olduğu, yaygın ve bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur. yaygın bir viral enfeksiyondur. Daha önce uçuk veya ateş kabarcığı yaşadıysanız, bu, herpes simpleks virüsünü kapmışsınız demektir. Uçukların çoğuna herpes simpleks virüs tip 1 (HSV-1) neden olurken, daha nadir ve genital bölgede yerleşen uçuklar genellikle herpes simplex virüs tip 2 nedeniyle ortaya çıkar.
İlk uçuk atağı iyileştikten sonra aynı yerde veya yakın bir alanda uçuk tekrar edebilir. Tekrar eden ataklar genellikle ilk atağa göre daha hafif seyirli olma eğilimindedir.
Uçuk Ağrılı mıdır? Uçuk Nasıl Geçirilir?
Uçuk virüsünü kapan birçok insan hiçbir şey görmez veya hissetmez. Belirtiler (gördükleriniz) veya semptomlar (hissettiğiniz) ortaya çıkarsa, kişi şunları yaşayabilir:
Karıncalanma, kaşıntı veya yanma: Kabarcıklar ortaya çıkmadan önce, cilt bir gün kadar karıncalanabilir, kaşınabilir veya yanabilir.
Yaralar: Bir veya daha fazla ağrılı, sıvı dolu kabarcıklar görünebilir. Kabarcıklar açılır ve genellikle iyileşmeden önce sıvı sızdırır ve bir kabuk oluşturur. Yaralar ilk ortaya çıktığında, bir kişinin enfekte bir kişiyle temas etmesinden 2 ila 20 gün sonra ortaya çıkarlar. Yaralar 7 ila 10 gün arasında sürebilir. Yaraların sıklıkla göründüğü yer, türe göre değişir:
Oral uçuk (HSV-1): Kabarcıkların çoğu dudaklarda veya ağız çevresinde görülür. Bazen yüzde veya dilde kabarcıklar oluşur. Bunlar oral uçuğun en yaygın izlendiği yerler olsa da, yaralar cildin herhangi bir yerinde görünebilir.
Genital herpes (HSV-2): Yaralar tipik olarak penis, vajina, kalça veya anüste oluşur. Kadınların vajina içinde yaraları olabilir. Oral uçuk gibi, bu yaralar cildin herhangi bir yerinde görünebilir.
Grip benzeri semptomlar: Ateş, kas ağrıları veya boyunda (oral uçuk) veya kasıkta (genital herpes) şişmiş lenf düğümleri (bezler) görülebilir
İdrar yaparken ağrı, yanma: Genital herpesi olan kişiler (çoğunlukla kadınlar) idrar yaparken sorun yaşayabilir veya idrar yaparken yanma hissi yaşayabilir.
Göz enfeksiyonu (herpes keratiti): Bazen herpes simpleks virüsü bir veya iki göze yayılabilir. Bu olursa, gözde ağrı, ışık hassasiyeti, akıntı ve kumlu bir his olabilir. Hızlı tedavi olmazsa gözde yara izi oluşabilir. Skar, bulanık görmeye ve hatta görme kaybına neden olabilir.
Uçuk Ne Kaç Günde İyileşir?
Oral (ağız-dudak) uçuk: genellikle ortalama iki ila üç hafta içerisinde
Genital herpes: genellikle iki ila altı hafta (ilk atak uzun sürede iyileşebilir) süresinde iyileşir
Uçuk Nasıl Bulaşır?
Herpes simpleks virüsleri yakın temas yoluyla insandan insana bulaşır. Herpes ağrısına dokunarak herpes simpleks virüsü kapabilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu insan, yaraları olmayan enfekte bir kişiden herpes simpleksini alır. Bu durum “asemptomatik viral bulaş” olarak adlandırılır.
Oral Herpes Nasıl Bulaşır?
HSV-1’li bir kişi (herpes simpleks tip 1) onu başka birine şu şekilde iletebilir:
Öpüşme
Uçuk olan yere dokunduktan sonra başka birinin yüzüne dokunmak (bebek yanağını çimdiklemek gibi)
Ruj, dudak balmı, ustura gibi eşyaların ortak kullanımı ile oral herpes bulaşabilir.
Genital Herpes ;Nasıl Bulaşır?
HSV-1 veya HSV-2 ile temas ettikten sonra genital herpes alabilirsiniz. Çoğu insan, cinsel ilişki sırasında aldıkları HSV-2’den genital herpes alır. Birinin uçuğu varsa ve oral seks yaparsa, bu HSV-1’i cinsel organlara yayabilir ve cinsel organlarda uçuk yaralarına neden olabilir.
Anneler herpes virüsünü bebeklerine doğum sırasında verebilirler. Bebek, annenin ilk genital herpes atağı sırasında doğarsa, bebekte ciddi sorunlar olabilir.
Uçuk Bir Kez Bulaştıktan Sonra Ne Olur?
Bir kişiye bir uçuk virüsü bulaştığında, virüs asla vücudu terk etmez. İlk salgından sonra virüs cilt hücrelerinden sinir hücrelerine geçer. Virüs sonsuza kadar sinir hücrelerinde kalır. Ama genellikle orada kalır. Bu aşamada, virüsün uykuda veya uykuda olduğu söylenir. Ancak tekrar aktif hale gelebilir.
Virüsü tetikleyebilecek (uyandırabilecek) bazı şeyler şunlardır:
Stres
Hastalık
Ateş
Yoğun Güneş Maruziyeti
Güneş Yanığı
Adet dönemleri
Ameliyat gibi durumlardan sonra uçuk tekrarlayabilir
Uçuk Tedavisi
Doktorunuz uçuğun yerleştiği bölgeye, hastalığın yaygınlığı ve şiddetine göre uçuğu daha kısa sürede atlatmanız için krem formunda veya ağızdan ilaçlar reçete edebilir. Sık tekrarlayan durumlarda da doktorunuz önleyici tedaviler planlayabilir
Muayene randevusu oluşturmak ve merak ettiklerinizi danışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.