Beni Ara - 0542 762 91 19
Saçkıran Nedir?
Alopesi areata, halk arasında yaygın bilinen adıyla “saçkıran” vücudun kendi saç köklerine (kılların çıktığı yer) saldırmasıyla gelişen ve vücudun herhangi bir yerinde saç – kıl dökülmesine neden olabilen bir hastalıktır.
Saçkıran Bulaşıcı mıdır?
Saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir.
Alopesi areata geliştiren birçok insan genel olarak sağlıklıdır. Saçlar, sakallar, vücut kılları dökülebilir ve bazen tırnak değişiklikleri izlenebilir
Saçkıran hastalığında saç tedavi edilmeden yeniden çıkabilir. Bu, birinin birkaç kel yaması olduğunda daha sık olur. Saç yeniden uzadığında tekrar dökülebilir veya dökülmeyebilir.
Alopesi areata tırnakları etkiliyorsa, oyuklar, çıkıntılar veya kırılgan tırnaklar görebilirsiniz. Bazı insanlar kırmızı tırnaklar geliştirir.
Saçkıran genellikle ne zaman başlar?
Her yaşta başlayabilir; ancak çoğu insan bunu çocukluk veya gençlik yıllarında geliştirir. Yaklaşık yarısı tedavi olmaksızın 12 ay içinde saçlarının yeniden çıktığını görür.
Saç yeniden uzadığında, bir daha asla dökülmeyebilir. Ayrıca, yıllarca öngörülemeyen saç dökülmesi ve yeniden çıkma döngülerine sahip olmak da mümkündür.
Bir ebeveynde saçkıran varsa, çocukta da saçkıran olur mu?
Bir ebeveyn veya yakın akraba alopesi areataya sahipse, çocuğun bu hastalığı geliştirme riski daha yüksektir. Risk daha büyük olmakla birlikte, bu artan riske sahip her çocuk alopesi areata olmaz.
Saçkıran Tipleri Nelerdir?
Başlıca saçkıran türleri şunlardır:
Alopesi areata: Bozuk para boyutlarında dökülmeler için kullanılan tıbbi terimdir. Areata düzensiz demektir. Bu düzensiz kellik, kafa derisi, sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler, koltuk altları, burnunuzun içi veya kulaklar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir.
Alopesi totalis: Kişi kafa derisindeki tüm saçları kaybeder, bu nedenle kafa derisi tamamen keldir.
Alopecia universalis: Kişi tüm saçlarını kaybeder ve tüm vücudu tüysüz kalır. Bu durum çok nadiren izlenir
Saçkıran Tedavisi
Saçkıran tedavisinde hastalığın şiddetine, yaygınlığına, kişinin yaşı – cinsiyeti – ek hastalığı gibi pek çok faktöre bağlı olarak muayene sırasında karar verilir.
Tedavide krem formunda ilaçlar, enjeksiyon tedaviler ya da ağızdan alınan ilaçlar doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
Muayene randevusu oluşturmak ve merak ettiklerinizi danışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.