Dermatoloji uzmanınız sizin ya da çocuğunuz için bir “çamaşır suyu banyosu” hazırlanmasını ister ise bunu çılgınca bulmayın, çünkü bu yaklaşımın bilimsel destekleri bulunuyor.
Atopik dermatit, kronik ve tekrarlayan kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Sıklıkla çocukluk çağında görülen bu hastalığın temelinde cilt bariyerinde eksiklik ve fonksiyon bozukluğu yer alır.
Genetik, çevresel koşullar ve bağışıklık sistemi gibi pek çok faktörün rol aldığı bu hastalıkta cilt bariyerinin bozulmasına bağlı olarak bakteri kolonizasyonu da sağlıklı kişilere göre artış gösterir.
En sık S.aureus isimli bakterinin yerleşim gösterdiği atopik dermatit alanlarında bu bakteri kolaylıkla cilt enfeksiyonlarına ve hastalığın alevlenmesine neden olabilir.
Antibiyotik tedavilerine yanıt alınabilse de bu ilaçların çok uzun süre kullanımı da ilaçlara direnç gelişimi konusunda endişelere yol açar.
Çamaşır suyu banyosu, (bleach bath veya dilüe sodyum hipoklorid (NaOCl) )kolay ulaşılabilir, ucuz ve antibiyotik direncine neden olmadan cilt yüzeyinde yaşayan bakteri sayısını azaltmada kullanılabilen etkili bir tedavi yöntemidir. Yapılan çalışmalarda cilt yüzeyinde su kaybı ya da pH değişikliğine neden olmadan bakteri sayısı ve biofilm tabakarının azaltıldığı gösterilmiştir.
Bleach Bath Nasıl Hazırlanır?
- Konsantre çamaşır suyu kullanmayın: Çamaşır suyu banyosunda kullanılacak olan ürün klasik, %5-6 konsantrasyonda çamaşır suyu olmalıdır.
- Ölçekli bardak hazırlayın: Tavsiye edilenden daha yüksek konsantrasyonda hazırlanan banyolar tahrişe neden olabilir, düşük konsantrasyonda ise istenilen etki alınamayabilir.
- Küvete eklemeden önce kullanacağınız çamaşır suyu miktarını ölçün: Bir dolu küvet için 100-115cc çamaşır suyu (yaklaşık yarım su bardağı) kullanılmalıdır. Yarım dolu bir küvet için çeyrek su bardağı kullanılabilir. Bebekler için hazırlanacak küvetlerde yaklaşık 4 litreye 1 çay kaşığı eklemek yeterlidir.
- Ilık su kullanın: Kaynar ya da sıcak su kullanmak cilt kuruluğunu arttıracaktır, bu da atopik dermatitin kötüleşmesine neden olabilir.
- Asla çamaşır suyunu direkt cilt üzerine dökmeyin: Küveti hazırlarken çamaşır suyu ile suyu bir arada koyun ve küvet içerisinde çamaşır suyunun homojen bir şekilde dağıldığından emin olun.
- Küvette çok uzun süre kalmayın: Küvette kalma süreniz 5-10dk arasında olabilir ancak bu süreyi dermatoloji uzmanınız ile kararlaştırın.
- Banyo sonrası nazikçe kurulanın: Banyodan çıktıktan sonra nazikçe, cildi sürtmeden kurulanın. Cilt hafif nemli iken nemlendiricilerin kullanımı nemin hapsolmasını arttıracaktır. Hekiminiz bir ilaç reçete etti ise bu aşamada önce cilde ilacı uygulayıp sonrasında nemlendiriciyi sürebilirsiniz. Uygulama sıklığına ise hekiminiz ile birlikte karar vermeniz uygun olacaktır.